Johan Karlsson Lök

1823-1877

Född 20 februari 1823 i Älghalla, Östmark (S).
Död 10 oktober 1877 i Kronoarbetsstationen, Tjurkö (K).
Johan Karlsson Lök.
Född 20 februari 1823 i Älghalla, Östmark (S). Död 10 oktober 1877 i Kronoarbetsstationen, Tjurkö (K).
F Jonas Lindblad Lång.
Född 25 augusti 1800 i By, Norra Råda (S).
     
 
   
 
     
 
   
 
M Katarina Sigrid Bollvinsdotter Lök.
Född 7 februari 1785 i Uppsala län. Död 26 november 1853 i Fäbacken, Lekvattnet (S).
MF Botvid (Bollvin) Hansson Lök.
Porslinsförare
   
 
   
 
MM Katarina Gabrielsdotter Åman.
Född i Säter (W).
   
 
   
 

Levnadsbeskrivning

Född 20 februari 1823 i Älghalla, Östmark (S).
Döpt 23 februari 1823 i Östmark (S).
Död 10 oktober 1877 i Kronoarbetsstationen, Tjurkö (K).
Häktad::1839-03-18 Karlstad, Värmlands län, (S) 18/3 1839 inkommer han tills. med modern till häktet i Karlstad för stöld. Han får tydl. 16 dagars fängelse.

Häktad::1841-09 Karlstad, Samma månad kommer han åter in för stöld och har då med sig en Olivia Jansdotter + ett spädbarn (Frykdals HD övre TLG AI:a:92)Om det är samma stöld vet jag inte men 27/12 1842 blir han dömd för 1:a och 2:a resan för saknad av laga försvar till Långholmen.

- Han säger vid ett förhör att fadern heter Karl Petter Lök och han dog när Johannes var liten.

Häktad:: 1841-09-18 Karlstad, Värmlands län, (S) 20/9 1841 kommer han in igen för stöld (hos bonden Per Olsson i Ivarsbjörke i Sunne) och efter kansliförhör blir han utsläppt d. 12/12. Tydl. fanns det ej några bevis??

Använder sig av efternamnet Carlsson, men det borde vara Lindblad eller patronymikonet Jonasson.

[Protokoll från Sockenstämman i Östmark KI:3 sid 395 d. 19/6 1842.]Från Landshövd. Embetet kom en skrivelse angående Johannes Carlsson Lök som säger sig vara skattskriven i Östmarks församling och att han ständigt vistas och haft tjänst hos en pålitlig husbonde.Sockennämnden upplyste att han aldrig varit skattskriven i Östmark. Men att hans föräldrar ofta och ideligen begärt att få bli skatt skriven men att de alltid fått avslag.De har varit allmänt kända och att sockennämnden fruktat att komma i närmare beröring med så väl de vanartiga föräldrarna som deras son Johannes.Sockennämnden blev upplysta om att Johannes lärer vara boende på ett torp under Stensgårds Utskog i Fryksände och att han även där försökt bli skattskriven men utan framgång.”var och lär vara i ordets egentliga bemärkelse Lösdriveri”

[sockenstämma Östmark KI:4 bild 9]Extra sockenstämma i Östmark d. 31/3 1844.Skrivelse från Domkapitlet till pastorsämbetet i Fryksände d. 2/3 gällande arbetskarlen vid Rindö krono-arbetskompaniet Johannes Carlsson Lök.Skrivelsen gäller hans okunnighet i läsning ”att han icke ens känna bokstäverna”Sockenstämman måste bedöma varför han inte kan läsa och kommer fram till följande:Föräldrar: Jonas Lindblad och Katharina Bollvinsdotter Lök kallad ”Lökkattrina”.Om fadern som blivit dömd till fästningsarbete fortfarande levde kunde ingen upplysa om men modern lever Johannes tillbringade sina barn-ungdomsår med modern.Johannes ville inte ens taga sin fars efternamn eftersom han var så ”vanfrägdad”, trots att Johannes själv var så illa känd.Modern förde ett kring vandrande liv i både Sverige och Norge och var illa beryktad. p.g.a. detta kunde/kan hon inte få någon form av arbete någonstans.Under denna lid liga och vanfräjdade handledning växte Johannes upp och visade från spädaste åren ett våldsamt och fördärvat sinnelag.Sedan han blivit äldre fortsatte han sitt kring vandrande och oordentliga levnadssätt utan att äga någon bestämd boningsort.Han kunde inte heller skaffa sig något arbete och troligast ej varit skriven någonstädes.Församlingens ledamöter anser att för detta är Catharina Bollvinsdotter Lök skyldig.

- Han verkar att åka in och ut men 1849 sitter han på Varbergs fästning som livstidsfånge nr.111. Efter att ha blivit dömd för 4:e resan stöld av Örebro Rådhusrätt 1848.På Varberg överföll och sårade han befälhavaren för inre bevakningen C. Hellbom svårt med kniv.

"Utseende: ljushårig, blåögd, magerlagd, avlångt ansikte och vänster tumme stympad."

1865 flyttas han till Landskronas fästning och listan med förseelser och bestraffningar är lång bl a minskad brödtilldelning för oljud i cellen, uppförande i kyrkan m.m. Han hamnade i både mörk och ljus cell för att han haft slagsmål med andra fångar. Han även knivskar en av dem (troligen dog han inte).

1873 blir han benådad av Kongl. Maj:t från lifstidsstraffet och döms till fyra års allmänt arbete och förflyttas till Kronoarbetsstationen på Tjurkö.

Hittar du felaktigheter är jag tacksam att få höra dem så att jag kan rätta till dem. Framställd 18 december 2023 av Jens Lindström med hjälp av Disgen version 2023.
Startsida.